Mi a boldogság és vajon mitől leszek boldog?
2019. szeptember 10. feketeagi97 komment

Mi a boldogság és vajon mitől leszek boldog?

Annyi mindent tanulmányoznak ma a tudósok; bizony, még a boldogságot is! A World Happiness Report jelentése szerint a boldogságszint rangsorában Magyarország 2012-ben a 110. helyen állt, 2018-ra pedig már a 69. helyet foglalta el a listán. Itthon az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja már évek óta foglalkozik Magyarország boldogságtérképének felrajzolásával. A vizsgálatok itt is kedvező tendenciát mutatnak. Tehát hiteles méréssel kimutatható: évről évre boldogabbak vagyunk. Mit tehetünk saját boldogságunkért?

woman holding brown umbrella

Boldogságszintünk akkor lesz elfogadható, ha háromszor több pozitív élmény ér bennünket, mint negatív. Érzelmi állapotunk kihat arra, miként látjuk a világot. Negatív üzemmódban az ember tudata beszűkül, hiszen ha csak a nyomasztó dolgainkkal foglalkozunk, nem tudunk kilépni a negativitás börtönéből. Ezzel szemben a pozitivitás az elme nyitottságát jelenti, amikor érdeklődővé válunk és ismereteket próbálunk magunkba szívni. Az ismeretek képességeket alapoznak meg, a képességek magabiztossá tesznek, a magabiztosság pedig még inkább pozitív érzelmi állapotba hoz. Tehát a szubjektív jóllét a fejlődés mozgatórugója, enélkül nincs esély kibontakozásra. 

A boldogság a teljes jóllét állapotával függ össze. Az ember biológiai, pszichológiai, szociális és spirituális lény, és ha mindegyik aspektusában jól működik és jól is érzi magát, boldog.

Szükséges, hogy elvállaljunk olyan célokat, kihívásokat, ahol a képességeink határán kell működnünk. Ha a megszokott szinten maradunk, nincs mitől fejlődni, az életünk könnyen unalmassá válik.

Boldogít-e a pénz? -teszik fel sokan a kérdést.

Az élettel való megelégedettség és a boldogságszint egy bizonyos pontig tart csak lépést az anyagi jólét növelésével.

Az azonban fontos, hogy honnan indulunk: ott, ahol küzdenek a mindennapi betevőért, egy kisebb jólét-emelkedés is erősen megemeli a szubjektív jóllét érzését. De egy idő után ez már nem hat. Az USA-ban korántsem nőtt annyit a jóllét általános szintje, mint amennyit a GDP. Minél magasabb az ember által elért életszínvonal, annál többet kíván.

Mit tanulhatunk a legboldogabb népektől? Olvasd tovább a cikket itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://ipszilon-ze.blog.hu/api/trackback/id/tr9115060956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.