5+1 tipp, hogy jól válassz ajándékot a szeretteidnek
2019. december 12. prunuscerasus komment

5+1 tipp, hogy jól válassz ajándékot a szeretteidnek

Kutatások szerint a nem megfelelően választott ajándék árthat a kapcsolatoknak. Mire figyeljünk, hogy a legjobb ajándékot adjuk?

impacchettare-regali-di-natale-con-la-natura-12-lilyandsagedesign.jpg

Ajándékozni jó. Ismerjük az elcsépelt kifejezést. S bármennyire is közhely, mégis igaz: boldoggá tesz minket, ha adhatunk, kifejezhetjük vele érzéseinket és megerősíti a kapcsolatot a megajándékozottal. Ugyanakkor kockázatos is.

- A nem jól eltalált ajándékkal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el, mert azt közvetíti, hogy nincs bennünk semmi közös - mondja Elizabeth Dunn, egy kanadai egyetem pszichológia professzora. Kutatásai szerint a nem kívánatos ajándékok negatív hatással lehetnek arra, ahogyan a megajándékozott a kapcsolat jövőjét látja.

Most jöjjön 5+1 jótanács ahhoz, hogy a megfelelő ajándékot válasszuk ki:

 

1. A drága ajándék nem feltétlen a "jó" ajándék.

Az ár nem garantálja azt, hogy eltaláltuk a legmegfelelőbb ajándékot, nem biztosítja a megajándékozott örömét.

Tanulmányok bizonyítják, hogy minél drágább ajándékot veszünk, annál inkább elvárjuk, hogy a megajándékozott örüljön annak.

Míg az ajándékozók úgy gondolják, hogy a meglepetésre költött pénz mutatja a szeretetünk és gondoskodásunk mértékét, addig a megajándékozottak nem kötik össze az árat a személyes figyelmességgel. Maga az ajándék számít a legtöbbet, és nem az ára.

2. Gondolkodjunk előre!

Viselkedéskutatók szerint a megfelelő ajándék megválasztásánál fontos a hosszú távon való gondolkodás. Míg legtöbben az ajándék átadásának pillanatára gondolunk, egy kellemesen meglepett tekintetre, a boldog mosolyra, addig az ajándékot fogadó számára ekkor legfontosabb az, hogy hosszútávon milyen értéket kaphat ezen keresztül. Bár nem feltétlen jár olyan nagy izgalommal számunkra, amikor átadunk egy színházbérletet vagy egy online streaming előfizetést, de a pillanatnyi, látványos öröm helyett valójában az ajándékot fogadó idővel többször is élvezni fogja az ajándékunkkal járó élményt.

3. Felejtsük el az egyediséget!

Ne ragadjunk le annál a belső és sok esetben megalapozatlan késztetésnél, hogy mindenkinek egyedi és személyre szabott ajándékot kell adnunk.

Képtalálat a következőre: „colleagues gift christmas”

Jó eséllyel az, amire a legtöbben vágynak, ami a legtöbbeknek van , az olyan dolog, amit az a személy is szeretne, akit meg szeretnénk lepni.

Gyakran azzal, hogy szuperpontosan az ő személyiségére szabva akarunk ajándékot venni, a saját prekoncepcióinkra hallgatva, elfedi előlünk az igazi szükségleteit és vágyait, így végül egy kevésbé találó ajándékot mellett döntünk. Ne szégyelljünk egyen-ajándékot venni több embernek is, hiszen valószínűleg mind boldogok lesznek hasonló ajándékokkal, amiket nagy valószínűséggel soha össze sem hasonlítanak majd.

A kutatók szerint gyakran azért nem adunk olyan ajándékot, amink nekünk is van, mert ezzel a saját egyediségünket féltjük. Szóval, ha tudod, hogy az egyik táskádat vagy gatyádat nagyon bírja a barátod, ne tarts tőle, lepd meg őt egy ugyanolyannal!

4. Közös érdeklődési kör alapján válassz ajándékot!

Ahelyett, hogy a közted és az ajándék címzettje közti különbségek alapján választasz ajándékot - hogy minél inkább testre szabott dologgal lepd meg -, fókuszálj a közös vonásokra, válassz olyat, aminek Te is örülnél! Hogy még ütősebb legyen:

Válassz élményajándékot!

Lehet az egy koncertjegy vagy főzőtanfolyam, a téma szakértői szerint ez akkor is közelebb hoz benneteket, ha nem veled közösen vesz részt rajta.

5. Kérdezd meg, hogy mit szeretne!

Tabuként gondolunk rá, pedig mennyivel könnyebb is lenne, ha azt adnánk mindenkinek, amit valójában szeretne. Ne kell hozzá nagy tudomány, hogy kijelentsük: jobban örülünk az olyan ajándéknak, amit kértünk, mint amit nem. Ha nincs ötleted bátran kérdezd meg, hogy minek örülne, vagy kérd meg, hogy készítsen egy kívánságlistát. Lehet, hogy ezzel ellene megyünk annak a köztudatban lévő gondolatnak, hogy a jó ajándék mindig meglepetéssel jár, de a tudomány ismét bizonyította ennek ellentétét.

- Az emberek kreatívak akarnak lenni és meglepni a másokat, de bármiről is legyen szó, az lesz a jobb ajándék, amit ők maguk kértek - mondja Dunn.

Kapcsolódó kép

5+1. Ne gondold túl a dolgot!

Valljuk be, hogy nehéz igazán rémes ajándékot adni. Ezért nem éri meg sokat agyalni sem ezen, hiszen, hacsak a meglepetésünk nem durván alkalmatlan vagy sértő, akkor a megajándékozott többé vagy kevésbé, de értékelni fogja azt. Több ezer megkérdezett közül alig volt olyan, aki egy-egy rosszul sikerült ajándékot említett volna. Ez azért is lehet, mert

a megajándékozottakból egy nem jól eltalált ajándék rögtön azt váltja ki, hogy elgondolkodik azon, hogy vajon miért ezt kapta.

- Amikor valaki valami összezavarót tesz velünk, ami magyarázatra szorul, például egy rossz ajándékot kapunk, akkor rögtön megpróbálunk belelátni a másik fejébe, hogy vajon miért tett így - mondja Epley professzor, a chicagói egyetem tanára. Tanulmánya szerint, ha az ajándékot fogadó azt érzi, hogy legalább időt töltöttünk az ajándék kiválasztásával, akkor legalább a beletett erőfeszítéseket értékeli majd. 

Még akkor is, ha a megajándékozott nem teljesen boldog a meglepetéssel, akkor is közelebb került az ajándékozóval a megtett erőfeszítések által.

(forrás: bbc.com)

süti beállítások módosítása