Egyre kevesebb a válás az elvált szülők gyermekei közt
2020. június 04. prunuscerasus komment

Egyre kevesebb a válás az elvált szülők gyermekei közt

Statisztikák szerint annak a valószínűsége, hogy az elvált szülők gyermekeinek is felbomlik a házassága, a hetvenes évek óta folyamatosan csökken. Mutatjuk az okokat.

connect-4821258_960_720.jpg

Láttam a hibáikat és hamar megtanultam, hogy nem kötelező ugyanazokat elkövetnem.

A fenti mondat egy olyan férfi szájából származik, akinek édesanyja még kétszer, édesapja pedig háromszor házasodott újra. A fiatal férfi egy leckét vitt magával a szülői házból: attól, hogy valaki örök hűséget esküszik, még nem biztos, hogy be is tartja azt. Úgy gondolta, sosem nősül meg és nem lesznek gyerekei. Most, 37 évesen mégis boldog házasságban él és feleségével két gyermeket nevelnek, írja az Atlantic cikke nyomán az Egyszülős magazin. 

A szociológusok már évtizedek óta szilárdan tartják magukat ahhoz a meggyőződéshez, hogy a válás generációkon át öröklődhet. Nicholas Wolfinger, a Utah-i Egyetem kutatója szerint ennek egyik oka, hogy az ilyen családokban felnövő gyerekek nem tudják megtanulni, mit jelent az elköteleződés. Bár sokkal kisebb mértékben felelős a jelenségért, de a genetika is közrejátszhat a professzor szerint.

A felmérések nemcsak az elváltakra vonatkozik, de az élettársi kapcsolatban élő felnőttekre is, akik gyakrabban költöznek külön, ha a szüleik is így tettek. Ilyenkor jellemzően (84%-ban) az édesanya neveli tovább a gyermeket. Az apa hiánya a lányok esetében később rossz párválasztást okozhat, így váláshoz vezethet.

Ám a tendencia a 70-es évek óta egyre javul, egyre kevésbé jellemző a válás az elvált szülők gyermekeinél. Ennek oka, hogy a mai jelentősen elfogadóbb társadalomban sokkal kevésbé rekesztik ki az elvált szülők gyermekeit, mint korábban. Az önbizalom és a kiegyensúlyozottság hozzásegíti őket ahhoz, hogy a későbbiekben egészséges párkapcsolatokat alakítsanak ki, és kitörjenek az ördögi körből.

A másik - kevésbé vidám ok -, hogy a mai párok hamarabb döntenek a válás mellett, ami megmutatja, hogy hamarabb adják fel, ugyanakkor a gyermekek szempontjából akár előnyös is lehet, ha minél kevesebbet élnek mérgező környezetben. 

A fiatalok házassághoz való hozzáállása is változik. Sokan nem vágynak kapcsolatuk ilyen módon történő megpecsételéséére (ha nem házasodnak össze, el sem tudnak válni), míg mások kompromisszumok helyett tudatosan készülnek rá, és megválogatják, kivel kötik össze életüket.

Nicholas Wolfinger – az eddigi felmérések ismeretében – azt mondja, az elvált szülők gyerekeinek nincs miért aggódnia, és igazából különleges tanácsra sincs szükségük. Szerinte jól ismert konfliktuskezelő módszerek, és a pozitív beszélgetések, valamint a törekvés a bizalom helyreállítására mindig megteszik a magukét – akár elvált szülők gyermekei vagyunk, akár nem.

A cikk teljes terjedelmében az Egyszülős Magazin oldalán olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása