IPSZILONZÉ

2019.ápr.18.
Írta: feketeagi97

Te beengednél a családodba két idegent öt napra és egy kamerás stábot, hogy levideózza ezt a kalandot?

Arra vállalkozott a csornai Premontrei Apátság, hogy két hátrányos helyzetű fiatalt, Zsoltot és Tamarát befogadták maguk közé néhány napra, a Shoeshine csapata pedig kamerákkal dokumentálta az eseményeket, így született meg a „Szerzetesnek álltam” című film.

"Főhőseink nem vallásos, teljesen hétköznapi, kortárs ifjak. Zsolti Újpest-drukker, ami a szívén, az a száján, és retteg a zárt helyiségektől. Tamara egy csendes és kedves lány (ő látható a nyitóképen, a rendező és a gyártásvezető között), aki egy hajón él és a mindennapokban futárként dolgozik, mellette tanul "- derül ki az ismertetőből.

A filmben bepillantást nyerhetünk a szerzetesi közösség hétköznapjaiba; reggeli zsolozsmázás, közös étkezések, esküvők celebrálása, ház körüli teendők elvégzése... És azt is láthatjuk, hogy Zsolti és Tami, a két nem vallásos fiatal hogyan próbálja felvenni az Apátság életritmusát.

Tovább
2019.ápr.08.
Írta: feketeagi97

Egyik generáció sem jobb, vagy rosszabb a másiknál

Sosem volt még ekkora a generációs szakadék, mint napjainkban. Él is virul az idősek és a fiatalok közötti láthatatlan vita, a korosztályok közötti különbségek az élet minden területén felfedezhetőek. A világ eddig soha nem látott ütemben változik: a 70 évvel ezelőtti élet össze sem hasonlítható a maival. Nemcsak a végbemenő társadalmi és kulturális változások miatt, de az élet megszokott menetét folyamatosan alakító technológiai fejlődés miatt is.

Tovább
2019.ápr.05.
Írta: feketeagi97

"Élnünk kellett volna még", avagy a sorozatnézés láthatatlan csapdája

Miért jó sorozatokat nézni? Mert kikapcsolnak, átrepítenek egy másik világba. Visszacsöppenek a 90-es évekbe, jóbarátaim, Rachel és Joey közé. Bekapcsolódom Simpsonék életébe, a Trónok harcát követhetem, küzdök a Zöld íjásszal, rettegek a sok stranger things megtapasztalásával... megmozgatom hasfalaimat öblös nevetések közepette, könnyeket hullatok, félek, elérzékenyülök a sok romantikától, izgulok vagy nosztalgiázok. Egyszóval: kikapcsolódom! És ez milyen jó! Milyen fontos és szükséges! 

Tovább