Üzenet klímaszorongóknak
2019. június 24. prunuscerasus komment

Üzenet klímaszorongóknak

El kell döntened, hogy hódítóként vagy üldözöttként érkezel meg a jövőbe.

undefined

A pillangóhatásként ismert elmélet szerint egy nagyon összetett, dinamikus rendszerben egy apró változás a feltételekben nagymértékben változtatja meg a rendszer hosszútávú működését, írja Gerzson Éva a Képmás magazin cikkében. Ebben az elméletben nem az a lényeges, hogy nagy rendszerekről beszél, hanem hogy bonyolult rendszerekről. A világunk ilyen bonyolult rendszer, amit az ember még sosem volt képes átlátni.

Engedjük meg a lehetőségét, és bízzunk benne, hogy amikor egyetlen tejfölös poharat is elmosunk és szelektálunk, akkor a változás, amit előidéz, sokkal nagyobb, mint amit matematikai mennyiségként jelent. A gondoskodás és a szeretet messzebbre hat, mint csupán az a cselekvés, amiben kifejeződik.

Az ember hajlamos még Istennek is azt mondani, hogy „nézd, ezt nem teheted meg, ez a világ nem így működik.” Jézus, azt mondja, legyetek gyerekek, bízzatok, és engedjétek, hogy az Atya többnek mutassa a világot, mint ahogy eddig ismertétek. Erre a gyermeki lelkületre van szükségünk, hogy éljünk – ezen a világon is. Ha a múltra nézünk, és számba vesszük mindazt, ami tönkrement, akkor lehetetlennek látszik mindent helyrehozni, lehetetlennek tűnik megváltoztatni az embereket. Ha csak azt nézzük, milyen beteggé tettük a Földet, könnyen elfog a reménytelenség. De mennyire megszépíti az életet, hogy a másik irányba, a lezáratlan jövő felé tekintve abba növök bele, hogy van egy nagy közös cél: gyógyítani ezeket a sebeket, jobb világot építeni. 

A teljes cikk a Képmás.hu oldalon olvasható!

süti beállítások módosítása