4 teszt, hogy jobban megismerd a másikat
2019. november 28. prunuscerasus komment

4 teszt, hogy jobban megismerd a másikat

A kapcsolatok ismerkedési fázisában minden alkalmat megragadnánk, hogy többet tudjunk meg a másikról. Hosszas kutakodások a közösségi profiloldalain, leguglizod, sőt, a barátainak, rokonainak, exeinek is próbálsz kicsit utánanézni. A sötétben tapogatózás helyett szánj időt ezekre a tesztekre, amelyek segítenek jobban megismerni a saját és választottad személyiségét.

  1. A vérmérséklet teszt négyféle személyiségtípust különböztet meg, amelyből egy vagy két típus dominál. Ez jó kiindulópont lehet, hiszen a részletesebb személyiségtesztek eredményei közt e 4 típusnak altípusait fedezhetjük fel. A Fiatalok az Élet Küszöbén oldalán egy egyszerű Vérmérséklet tesztet találsz, melynek kitöltéséhez csak egy papírra, tollra és kb. 10 percre lesz szükséged, és IDE kattintva már kezdheted is!
  2. 16-féle személyiségtípussal dolgozik a Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI). A tesztet kitöltve egy 4 betűből álló "kódot" kapunk, amelynek minden egyes eleme egy adott tulajdonság mentén csoportosítja az embereket. A nagy népszerűségnek örvendő személyiségteszt - amelyet IDE kattintva rögtön kezdhetsz is - nem csupán abban segít, hogy a saját típusodat megtaláld, de részletes elemzést ad magánélet és karrier szempontjából is, sőt, az egyes típusok lehetséges, ajánlott vagy kerülendő párkapcsolati dinamikájáról is bőven olvashatunk elemzéseket külföldi és magyar oldalakon, például még itt.enneagramfinal.jpg
  3. Az enneagram mindezek közül a legősibb, ám a legtöbb helyen félremagyarázott, elferdített tudás. A keresőbe beütve számos ezoterikus és/vagy magát eladni vágyó "életmódmester" tűzi zászlajára ezt az eredetileg keletről származó hagyományt. Richard Rohr ferences szerzetes könyve átfogó képet ad mindegyik személyiségtípushoz, és rávilágít, hogy micsoda összhangban áll az a jézusi tanítással. Ellenben más tesztekkel, amelyek egy állapotot írnak le, az enneagram "egy, a változásra irányuló belső dinamikát is magában foglal." Így a könyvből megismerhetjük, hogy milyen az éretlen személyiség, milyen lehetőségek vannak a növekedésre, a változásra, mik a legnagyobb csapdák és mi az egyes típusok útja a megtéréshez. Rövid összefoglaló az enneagramról itt olvasható. Bár vannak online tesztek, ezek mind félrevezetőek lehetnek. Rohr könyve szerint az a személyiségtípus a miénk, amelynek megismerésekor leginkább kellemetlenül érezzük magunkat, legjobb szégyelljük azt a gyengeségünket, amire rávilágít. Ezért nem elég egy rövid teszt alapján hamar ítélni, hanem legjobb az összes típust megismerni és megfigyelni magunkban.
  4. Figyeld meg, hogy mennyire vagy fontos neki! Ezt nem a szavaiból tudod kivenni, sokkal inkább a nem tudatos reakcióiból. Például, ha autóban utazva hirtelen fékezni kell, eléd rakja a kezét, hogy így védjen? Hogyan beszél rólad másoknak? Hogyan viselkedik veled egy új, ismeretlen helyen, helyzetben?
süti beállítások módosítása