Az állatok gyógyító hatása az emberekre
2019. május 29. feketeagi97 komment

Az állatok gyógyító hatása az emberekre

A háziállatok azon túl, hogy irtó aranyosak, még az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak. Íme néhány nyomós érv, amiért érdemes házi kedvencet tartani!

1. Lelki egészség

Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik háziállatot tartanak, jobb lelki egészségnek örvendenek, mint azok, akik nem osztják meg otthonukat házi kedvenccel. Sok ember számára a háziállata igazi társává vált, sőt az állattartók többsége kedvencét teljes jogú családtagnak tekinti. Az állatok velünk örülnek, ha boldogok vagyunk, de ha rossz kedvünk van, azt rögtön megérzik, és megpróbálnak minket felvidítani.A gondoskodásra házi kedvenceink feltétel nélküli szeretettel, ragaszkodással felelnek, ők azok, akik a legjobban örülnek nekünk, mikor belépünk az ajtón.

2. Testi egészség

Azok, akik házi kedvencet tartanak otthon, könnyebben és gyorsabban gyógyulnak fel egy-egy sebészeti beavatkozás után. A kutya és a macska közelsége a szívnek is jót tesz, továbbá alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel számolhatnak. Az állatok jelenléte enyhítheti a depressziót, közelségük a stresszt is csökkenti; vizsgálatok bizonyítják, hogy ha az ember ölébe kutya vagy egy doromboló cica fekszik, akkor akár 20%-kal is csökkenhet a vérnyomása. Egy kiadós játék a kedvencünkkel emeli a dopamin és a szerotonin szintjét, amely a kiegyensúlyozottságért és a jobb alvásért is felelősAz infarktuson átesett betegek nagyobb eséllyel élik túl az infarktust követő egy évet akkor, ha van háziállatuk, ellentétben azokkal, akiknek nincs.

3. A fogyásban is segíthetnek!

Túl egyszerűnek hangzik? Pedig számos kutatás igazolta már az egészséges testsúly és az állattartás kapcsolatát – különösen a kutyás gazdik esetében, akik minél többet és rendszeresebben sétáltatják kedvencüket, annál többet tettek a saját és ebük egészségéért.Kutatók szerint a kutyák a testmozgásban is társat, illetve motivációt jelenthetnek a gazdik számára, így szívesebben és többször szánják el magukat egy közös, kiadós sétára, esetleg kocogásra, futásra. Szakértőnk szerint már napi 20 perc séta is rengeteget javíthat az általános egészségi állapoton, a kutyatartók esetében pedig adott, hogy ennél is gyakrabban kell időt szakítaniuk kedvencük megsétáltatására.

4. Segít kapcsolatot teremteni
Az állattartás számos pozitív hatásán túl fejleszti az emberi kapcsolatokat és segít új ismeretségeket kialakítani; beszédtémát jelent, így könnyebben összeismerkedhetünk hasonló gondolkodású állatbarát emberekkel. Gondoljunk csak bele, nem egy eset volt már, hogy kutyasétáltatás közben barátság vagy akár szerelem született.

Itt olvashatsz tovább!

forrás: femcafe.hu, life.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása