Szabad párválasztás helyett kényszerházasság
2019. július 09. feketeagi97 komment

Szabad párválasztás helyett kényszerházasság

Sokan álmodoztunk gyerekkorunkban arról, hogy milyen lesz, amikor szívünk választottja egy szép napon előhúzza zsebéből azt a bizonyos gyűrűt, amivel megkér egy életen át tartó közös útra. Ezzel szemben sok afrikai és ázsiai országban működik a kényszerházasság intézménye, ami különösen sújtja a kiskorú lányokat. Minden 23. percben megköttetik egy gyermekházasság.

Image result for child marriage

A 18 év alatti (kis)lányok házasságba kényszerítése nem csupán a gyerekkorukat vágja félbe, de a korai teherbe esés gyakran súlyos egészségügyi kockázatoknak is kiteszi őket, illetve elszigeteli a társadalom többi részétől, nem utolsó sorban kortársaiktól. Ezzel együtt – szinte törvényszerűen – minden tanulással és saját szakma megszerzésével kapcsolatos álmuk iA férfiak azért is választanak maguknak gyerekmenyasszonyt, mert ártatlanok, engedelmesek, és sokkal könnyebb kényszeríteni őket, mint a felnőtt nőket.s szertefoszlik.

Ezek a fiatal lányok gyakran párkapcsolati erőszak áldozataivá válnak, és nincsenek eszközeik arra, hogy saját érdekeiket képviseljék, vagy megvédjék magukat. Emellett a gyermekmenyasszonyok gyakran a férj bővebb családjával élnek egy fedél alatt, ami újabb erőszakos visszaélések forrása lehet.

A férfiak azért is választanak maguknak gyerekmenyasszonyt, mert ártatlanok, engedelmesek, és sokkal könnyebb kényszeríteni őket, mint a felnőtt nőket.

Bangladesben az 1980-as években lett illegális a gyermekházasság, ennek ellenére továbbra is Ázsia-szerte ott kötik a legtöbb frigyet. Ez azért lehetséges, mert az országban rengetegen hamisítják a lányok születési anyakönyvét, akiknek a valódi korát így lehetetlen bizonyítani.

Mit tehetünk? Ha ilyen jellegű gondokat észlelünk közvetlen vagy közvetett környezetünkben, érdemes azonnal értesíteni a szociális hatóságokat. Érdemes felkeresni a „Girls not Brides” című honlapot, ahol hasznos információk találhatók a gyermekházasság elleni küzdelemről. Ezenkívül pedig adjunk hálát kiváltságos helyzetünkért, amiért mi is saját akaratunk és szívünk szerint dönthetünk, hogy kivel fonjuk össze életutunkat.

Személyes történeteket és további információt itt olvashatsz!

Végezetül, íme egy 20 perces videó a témában; egy riporter szólaltat meg fiatal indiai lányokat:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása