Modern köntösbe bújtatott történelmi események Lackfi tollából
2019. július 24. feketeagi97 komment

Modern köntösbe bújtatott történelmi események Lackfi tollából

A könyvek fölött görnyedve, évszámokat magolva nem biztos, hogy megszeretjük a történelmet, hiába rejt sok érdekességet. Ráadásul mivel ezek az események több száz, hanem több ezer éve történtek, jogosan tehetjük fel a kérdést; mi közöm van ezekhez? Olyan távolinak tűnnek, mintha nem is ezen a bolygón történtek volna! Lackfi János talán épp a fentebbi tényeken felbátorodva egy új sorozatba kezdett: modern köntösbe bújtatja a nagy történelmi eseményeket, vicces közegbe helyezi őket, így hozza hozzánk, fiatalokhoz közelebb a történelmünket!

Image result for lackfi jános

#szallakakukkfeszkere szlogennel indította útjára új sorozatát a költő, amely szlogent a Facebook keresőjébe bepötyögve rábukkanunk a kincsekre. A költemény-sorozat július közepén indult, így valószínűleg még több része lesz a közeljövőben. A költő minden esetben egy adott kor, adott esemény miatt létrehozott Facebook csoport beszélgetését vázolja fel előttünk. Némi történelmi háttértudás szükséges ahhoz, hogy értsük a poénokat. 

A legjobb mondatokat kiválogatva csipegettem a költeményekből, egy kis ízelítőt hozva nektek:

Önkéntes véradókat keresünk sürgősen RH+ vércsoportból. Életünk és vérünk! Etelközi Vérellátó Központ

Gyerekek, álmokhoz ért valaki? Ma éjszaka egy turulmadár teherbe ejtett, méhemből forrás fakadt. Ez valami erotikus dolog? Freud sajnos nincs lefordítva rovásírásra. A sámánunk azt mondta, szárított béka bőrét rágcsáljam, és holdtöltekor szedett harmatot igyak, majd mind a négy égtáj felé fordulva hajoljak meg, és birka szegycsontját hajítsam Napkeletnek teljes erőmből. Vlsz megcsinálom, de mégis!

Darth Waderes pólót akar a gyerek Karácsonyra. Segítenétek, mi a fene ez? Teljesen bezsongtak a pulyák, minden jurta ettől hangos! BTW, a Karácsonyról tud valaki bármit? Nálam se kép, se hang.

A karácsont olyan, mint a kulcscsont, emberben is, állatban is van. A lovakéból isteni leves főzhető.

Tényleg vége a Kalandozásoknak, vagy lesz ötödik évad? Imádtam minden percét, harc és fájdalom, hősiesség és harag, erőszak és vagányság, aaaannyira emberi volt!

Related image

Hali! Járt vki a BEVEZETÉS A VÍZENJÁRÁSBA 2. kurzusra? Van hozzá jegyzet vagy könyv? Lécci! 

Srácok, TESCO-nál nem jártok? Főni az öt kenyér-két hal kombóra esküszik, ennyiből kéne megetetni ötezer férfit meg a hozzájuk való csatolt részeket. Nemtom, én már semmit se merek mondani, de bevásárol valaki? Most mondja JC, hogy kéne ötven nagy kosár a maradéknak. Nem az, hogy a többiek hitetlen Tamásnak hívnak, de ez már no comment.

Csoda történt! Lemerült a telóm, jól elaludtam volna munkából, aztán fél hatkor mégis megszólalt az Úr hangján: Lázár, kelj föl! Halleluja!

Tű fokán átférő, miniatűr tevét keresünk. A haverom nagyon vallásos és nagyon gazdag, árban mindenképp megegyezünk!

Hi, vegánok a csapatban! Amikor a Főnök az ucsi vacsin azt mondta, hogy a kenyér az ő teste, a bor meg a vére, sztetek hogyan értette? Azóta rossz érzéseim vannak ettől. Nem járulok hozzá valami iszonyú mészárláshoz, ha eszek belőle?

Még valami, akadozik itt a wifi, de háziszolgám állítja, holnapra esőt mond a Köpönyeg. Ha ez igaz, fuccs a forradalmi lángoknak...

Ezen behaltam! Esernyő, belé rejtett tőrrel, sőt, pisztollyal! Forradalmi practicum német gyártótól. A szabadságot semmi se mossa el!

Figyu, polgártársak, a kormánypárti média szerint a forradalom elmaradt, pár ázott csókát mutattak, de ez gyalázatos tényhamisítás! Gábor Áron felküldte a drónját, tisztán látszik, hogy mi vagyunk fölényben. A kétfejű sasos ernyők alatt besúgók. 

Haynau megbökte Kossuth Lajost. Láncos buzogánnyal.

Haynau meghívta őt: Sándor, orosz cár, Honfoglaló játékra.

Ez az oldal sütiket használ. Pl. Rákóczi-túrós, Kossuth kifli. Ferenc József nem lájkolja.

Arany János felhasználó. Forever friends! Sanyával, bícsen, kigyúrva. Szansájn, Fanta, haverok, Isten véletek! Van-é jel síri fádon, mutatni, hol pihensz?

 

A további, ehhez hasonló költeményekért klikk ide!

Egyes kommentelők szerint Lackfi néha túl messzire lőtt, tiszteletlen és durva, másoknak viszont nagyon tetszik ez a stílus, és ötletesnek tartják. Nektek mi a véleményetek? 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása