Mit adhat nekem az El Camino?
2019. július 31. feketeagi97 komment

Mit adhat nekem az El Camino?

Lassan nincs olyan ember, aki ne hallott volna az El Camino zarándokútról, vagy magyar nevén a Szent Jakab útról. Valószínűleg mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki tervezi, hogy végigjárja az utat. Mégis, miért olyan népszerű ez a zarándoklat? Miért éri meg több száz kilométert legyalogolni? Mit tud nekem adni az El Camino?

two person walking towards mountain covered with snow

A zarándoklat szó hallatán egyből egy vallásos tevékenység juthat eszünkbe, azonban a caminót nem feltétlen vallási meggyőződésből végzik el az emberik, sőt; túlnőtte ezt a funkcióját. A caminó olyan lesz, amilyenné alakítom.

Több barátom is párkapcsolatuk érettebb szakaszában indult neki a nagy kalandnak, egyfajta "utolsó próbaként" a házasság előtt. "Ha az El Caminót kibírjuk együtt, akkor mindent ki fogunk bírni a közös életünk során!" És valóban, van alapja az állításnak: sok kihívással fogunk találkozni, amit együtt, mint pár kell megoldani! 30 napon keresztül, napi közel 30 kilométert legyalogolva a melegben, miközben a vállunkat húzza le a túratáskánk, éhesek vagyunk, fáradtak, vízhólyagos talpunk sajog, keresnünk kell egy zarándokszállást, de talán ott sem fogok tudni a legjobbat aludni, ha a szobában lévők hangosan horkolnak.... A tűrőképességük határán táncolunk, és ez nem baj! Számíthatunk sok veszekedésre, ami jó eséllyel nagyon megerősíti a kapcsolatunkat, és az tűzálló lesz. Vagy, rájövünk, hogy mégsem tudnánk egy életet leélni a másik számunkra idegesítő szokásai miatt. Bármelyik helyzet is álljon, ez egy win-win szituáció. Lehet, az előbb felsoroltak alapján nem hangzik valami kecsegtetően a zarándoklat ötlete; pedig sokszor akkor kezdődik az élet, mikor kilépünk a komfortzónánkból, és rövid időre elhagyjuk otthoni kényelmes életünket. Igazi kalandok és élmények várhatnak így ránk.

Egyedül is nekivághatunk a hosszú útnak, ami biztosan segít abban, hogy talpraesettebb személyként térjünk majd haza! Hiszen minden, az út során felmerülő kihívásra egyedül kell megoldást találnunk. 30 nap valójában nem hosszú idő, de arra épp elég, hogy alaposan átgondoljuk otthoni életünket, problémáinkat, nehézségeinket, azokat a dolgokat, amikben megakadtunk és amiken változtatni szeretnénk.  Így előrelendülhet személyes fejlődésünk. Persze azért is mehetünk, hogy kikapcsolódjunk, kiszakadjunk az otthoni mókuskerékből.  Miközben a zöld réteken, a sík pusztaságokon vágunk át vagy a dombokon kapaszkodunk fel,  élvezzük a napsütést és a  természet közelségét, amitől a hétköznapjainkban olyan könnyen eltávolodunk. Utunk során megismerkedhetünk más zarándokokkal, és akár életre szóló barátságokat köthetünk.

Egyedül, párosan, baráti társasággal, vagy családdal: bárhogyan is, de megéri nekivágni az El Caminónak! Természetesen fontos, hogy döntésünk felelősségteljes legyen, ismerve a saját a pénzügyi kereteinket, időbeosztásunkat, személyiségünket és egyéni határainkat.

Íme egy zarándoknak, Efrennek a videós beszámolója, ami biztosan meghozza a kedved az induláshoz!

 

És akkor most a praktikus rész: ez a blog teljesen az el caminóra specializálódott, rengeteg fontos tudnivalóval (felszerelés, költségek, szálláskeresése, melyik utat válaszd, élménybeszámolók, interjúk, stb.), érdemes átböngészni :) Állíthatom, hogy ha valami újba fogunk bele, kihívások elé állítjuk magunkat, és fejest ugrunk az ismeretlenbe, annak biztosan meglesznek a gyümölcsei és a maradandó emlékei! Te mikor indulsz útnak? :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása