Főszerepben: XIII. Leó
2019. augusztus 07. prunuscerasus komment

Főszerepben: XIII. Leó

XVI. Benedek volt az első, közösségi médiában is aktív egyházfő, Ferenc pápa már rutinosan tweetel, de elődeiktől sem volt idegen a legmodernebb technika alkalmazása.

leo.png

A 19. század végén, alig néhány évvel az első mozgókép-rögzítés után, 1896-ban készült az a felvétel, melyen XIII. Leó éppen megérkezett egy eseményre. Az bizonytalan, hogy ez egy mise vagy egy pápai audiencia, de ezt tartják az első, egyházfőről készült audiovizuális felvételnek. Mi mondjuk abban is bizonytalanok vagyunk, hogy audiovizuálisnak nevezhető-e ez a rögzített képsor: a hanganyagot, amely a felvétel harmincadik másodperce körül kezdődik, később csatolták a filmhez, az ugyanis 1903-ban hangzott el, a pápa halálának évében - az Ave Mariat imádkozza latinul.

XIII. Leó 1878 és 1903 között volt a katolikus egyház feje. Szent Péter, IX. Piusz és II. János Pál után övé a negyedik leghosszabb pontifikátus. Pápasága alatt rekordszámú, 85 enciklikát fogalmazott meg, ebből tizenegy a Szűz Mária iránti odaadásról szólt. Rózsafüzér-pápaként is ismerték.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása