Nehezen kelsz fel reggel? Nem te tehetsz róla; a génjeidbe van kódolva a későnkelés
2019. szeptember 04. feketeagi97 komment

Nehezen kelsz fel reggel? Nem te tehetsz róla; a génjeidbe van kódolva a későnkelés

Az, hogy korán fekvő-korán kelő pacsirta, vagy későn fekvő-későn kelő bagoly leszel, nem választás kérdése- a génjeidbe van kódolva. Egy 2017-es amerikai kutatás bizonyította be, hogy az éjjeli baglyok valójában nem lustábbak a kora reggel már erejük teljében lévő társaiknál, pusztán a biológiai órájuk van genetikailag másképpen belőve, hála a CRY1 gén egyik mutációjának.

person sleeping on sofa near the wall

A baglyok valójában mutánsok

Az éjjeli baglyok számos területen hátrányt szenvednek a korán kelő pacsirtákkal szemben, hiszen a világ azért inkább az utóbbiaknak kedvez. Szegény baglyok nehezen tudnak csak alkalmazkodni a kora reggeli munkakezdéshez, ez gyakran alváshiányt okoz, hosszabb távon pedig depresszióhoz, szorongásos tünetekhez, sőt akár szívbetegség és diabétesz kialakulásához is vezethet. Holott nem az ő hibájuk, hogy képtelenek a nappal együtt kelni: egyszerűen eltérő a bioritmusuk, mint a többieknek. A tudósok szerint az ezzel a génvariációval rendelkezők esetében átlagosan két, két és fél órával tolódik el a reggeli felkelés és az esti lefekvés időpontja a többiekhez képest.

Egyes kutatások szerint az éjjeli baglyoknak jobb a helyzetük: kreatívabbak, erősebbek, nyugodtabbak, és jobban teljesítenek az intelligencia teszteken. Hogy miért? Olvasd tovább itt a cikket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása