Még mindig a szüleiddel élsz? Nem vagy egyedül ezzel!
2019. szeptember 17. prunuscerasus komment

Még mindig a szüleiddel élsz? Nem vagy egyedül ezzel!

A fiataloknak különösen nehéz biztonságos és stabil lakhatáshoz jutniuk, s ezt most már több hazai és nemzetközi civil szervezet kutatásai is alátámasztják.

guide to viewing student houses

A KSH adatai szerint ma Magyarországon a 18 és 34 év közöttiek 63 százaléka a szüleivel él. Bár a szülőktől való elköltözés és az első önálló lakás megszerzése a lakhatási életút egyik legfontosabb lépése, mégis kevesen tudják ezt gondtalanul megtenni. Alacsony jövedelemmel, sérülékeny munkaerő-piaci helyzettel és alapvetően a lakáspiaccal kapcsolatos kevesebb tapasztalat okán hátrányból indulnunk az idősebbekkel, tapasztaltabbakkal szemben.

- Ráadásul minél fiatalabb valaki, annál kevésbé tudja a korábbi lakása árát beforgatni a vásárlásba, annál kevesebb megtakarítása van, és hitelt is rosszabb feltételekkel vehet fel - folytatja a Periféria Kutatóközpont munkatársa, Pósfai Zsuzsanna.

- 2010 és 2015 között a 35 év alattiak 40,2 százaléka vett lakást családi támogatással. A megtakarításoknak is fontos szerepük van – az állami támogatásoké viszont elhanyagolható. Különösen azóta, hogy 2018-ban megszüntették a lakáskassza támogatását - írja a Habitat for Humanity tanulmánya, mely szerint a fiatalok többsége csak családi támogatással tud lakhatáshoz jutni.

A teljes cikket és a civil szervezetek kutatásairól a Nők Lapja Café oldalán olvashatsz bővebben.

 

süti beállítások módosítása