Valóban Obama nyilatkozott? Jönnek a kamu videók, a deepfake
2019. szeptember 25. feketeagi97 komment

Valóban Obama nyilatkozott? Jönnek a kamu videók, a deepfake

Politikusokról, világsztárokról és élsportolókról készült kamu videók árasztják el hamarosan az internetet. Olyan minőségben, hogy nem tudhatjuk, mikor hihetünk a szemünknek.

Image result for deep fake

Az álhírek mindig is jelen voltak hétköznapi életünkben, jóval az internet világa előtt. Ráadásul gyorsabban is terjednek ezek, mint a valós hírek, és karriereket, életeket tehet tönkre egy hamis hír. Eddig nagyjából sikerült kiszűrni az álhíreket, de a modern technológia következtében most valami sokkal nehezebben ellenőrizhető következik. Létezik ugyanis egy úgynevezett deepfake kategória, ami olyan szintű videóhamisításokat takar, amelyeket alig lehet megkülönböztetni a valódi tartalmaktól. S többről van itt szó, mint egy animációról.

Hamarosan az egyszerű átlagember kezébe is olyan technológia kerülhet, amivel pár perc alatt akár a WC-n ülve megalkothatja Donald Trump amerikai elnök lemondási beszédét.

A deepfake úgy készül, hogy a számítógépek és mesterséges intelligencián alapuló software-k segítségével úgy manipulálnak videókat, hogy azok igaznak tűnjenek. Az egyik legnépszerűbb kínai applikációban, a Zao-ban a felhasználók a saját fotóik feltöltésével kicserélhetik az arcukat bármelyik színészével, így bekerülve filmek és TV-sorozatok híres jeleneteibe. "Bizonyos értelemben már most birtokában vagyunk ennek a tudásnak. A kérdés csak az, hogy ezt hogyan tudjuk több adattal, szélesebb körben alkalmazni" - vélekedett Hao Li, a Dél-Kaliforniai Egyetem számítástechnikai professzora. Szerinte fél, vagy maximum egy év, és a kamu videók el fogják árasztani az internetet.

Forrás: psgirodahazak.blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása