Élet a pusztítás után
2020. február 08. prunuscerasus komment

Élet a pusztítás után

A dinoszauruszokat is túlélték, de az Ausztráliát sújtó hatalmas bozóttüzek majdnem végzetes csapást jelentettek a sárkányfenyőkre, amelyek a világon egyedül e kontinensen, egy eldugott szurdokvölgyben maradtak fent.

200115095411-06-australia-firefighters-wollemi-pines-exlarge-169.jpg

Az élő kövületeknek otthont adó kelet-ausztráliai Wollemi Nemzeti Parkban is hatalmas pusztítást végzett a tűz. A levegőből szórt oltóanyaggal és egy öntözőrendszerrel küzdöttek a lángok ellen, hogy megmentsék a világszenzációt jelentő populációt.

- Lélegzet visszafojtva várakoztunk - idézi fel az ausztrál környezetvédelemért felelős miniszter - A Wollemi Nemzeti Park az egyetlen hely a világon, ahol ezek a fák még vadon megtalálhatóak, és kevesebb, mint 200 darab maradt belőlük! Tudtuk, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy megmenthessük őket.

australia-6.jpg

Hogy lett e eredménye erőfeszítéseiknek, csak a füst felszálltakor derült ki. A legtöbb fa túlélte a tűzvészt is, mint oly' sok csapást az elmúlt évezredek alatt, köszönhetően

Ausztrália erdői kezdenek életre kelni: sok elszenesedett fa túlélte a csapást, köszönhetően a tűzoltók áldozatos munkájának és a természet hihetetlen ellenállóképességének.

(forrás: ecowatch.com; cnn.com)

 

süti beállítások módosítása