Meztelenül, szégyen nélkül
2020. augusztus 31. prunuscerasus komment

Meztelenül, szégyen nélkül

Olyan sok elvárást hallunk a szex kapcsán, hogy begörcsölünk rajta, éppen ezért felszabadító egy keresztény szexuálpszichológus gondolatait hallani. Aki már házas, annak azért, aki még nem, annak azért fontos átbeszélgetnie Tapolyai Emőke előadását az egészséges és kapcsolatot gazdagító szexualitásról a házasságban.

woman-and-man-in-brown-sheer-fabric-3754272v.jpg

A szexuális együttlét egy nagyon mély megmutatása önmagunknak. Valóban levetkőzés. Arról szól, látjuk-e egymást annak, akik valójában vagyunk. 

Vannak területei az életünknek, amelyekre néha védőburkot kell építenünk, hiszen nem érezhetünk és élhetünk át mindent, ami minket ér. De a házasságokban elkezdtünk túl vastag rétegeket kialakítani a lelkeink körül. Minden alkalommal, amikor újra felemlegetem, hogy a másik mit tett, és azt újra és újra lejátszom a fejemben, megerősítek egy idegpályát, ami azt mondja: ő sebző. Ezért kezdtünk el önmagunkra figyelni és ettől nem látjuk a másikat. A házasság ugyanakkor nem terápiás központ, hanem két sebzett ember kölcsönös egymásra találása, akiket Istennek kell helyreállítania.

Keresztyén házasságban élni nem azt jelenti, hogy csak a lélek a fontos, a test nem. Ez tévhit és teljesen szembemegy a Bibliával. De a keresztyén felfogás szerint nem csak testünkkel veszünk részt a szexben. Tévhit az az ítélkezés is, hogy a nem keresztyének csak testben élhetik meg az együttléteket. „A kereszténység nem azt jelenti, hogy nincs fergeteges szex. Csak szeretnénk fókuszban tartani, hogy a testünk és lelkünk találkozása a legcsodálatosabb szex. Isten a maga szeretetében úgy teremtette meg az embert, hogy megajándékozta ezzel. Részben az utódnemzésért, de azért is, hogy élvezzük, hogy jó legyen egymásra találni, hogy egymás karjaiban csendesülhessen el a lelkünk.”

 

A teljes cikket a parokia.hu oldalán olvashatod, Tapolyai Emőke előadását pedig itt nézheted meg:

süti beállítások módosítása