Receptajánló böjtölő szerzetes módra
2019. március 18. prunuscerasus komment

Receptajánló böjtölő szerzetes módra

Húsvét előtt bajban lehet a böjtölő ember, hogy mit főzzön, főleg péntekenként. Ebben segítenek a bakonybéli testvérek közül a konyha felelőse, János testvér.

52848338_10161796084950529_1615918717122641920_n.jpg

A humorral fűszerezett receptajánló a Szent Mauríciusz Monostor közösségi oldalán jelent meg. A rövid leírásból az is kiderül, hogy az élesztőpástétom nem a monostor lakóinak kedvence, de ezt a szakács, János testvér egyáltalán nem bánja!

Kísérletezőkedvűek, agglegények, koleszosok, élasztőpástétom készítésre fel!

Hagymát pirítok olajon - messze még a füstölt szalonna zsírja (*) -, közben zabpehelyből (vagy tetszőleges gabonapehelyből) kását készítek. Ha valaki fél, hogy a kása odaég, a legegyszerűbb kb. másfélszeres térfogatú vízzel a mikrohullámúban szétfőzni. Akkor jó, ha a szemek puhák, ragadós nyák képződik. Ez igen egészséges bevonatot képez a gyomor és a belek falán, különösen, ha már valaki előzőleg szétdohányozta vagy szétkávézta. Az így készített zabkása nem ég le, viszont ha túl sokáig van nagy hőfokon, kimászhat a tányérból, és akkor az előbb említett ragadós nyák jól szétterül a mikrohullámú forgótányérján. Ilyenkor legalább tegyünk úgy, mintha lemosnánk, gondoljunk a szombati konyhatakarító Izsák atyára. 

Ha a hagyma megpirult, beledobok egy kocka élesztőt, hagyom, hogy szétolvadjon. Ekkor beleteszem a sót + tetszőleges fűszereket, én legjobban fehérborssal szeretem, de elmehet majorannás-zöldfűszeres vagy paprikás, magyaros irányba is. Ezután hozzákeverem a zabkását, és olyan sűrűre főzöm, hogy még kenni lehessen. Kiváló B vitamin forrás, meg van benne egy csomó minden, rostok, fehérjék. Hűtőben pár napig eláll. A Testvérek tuti nem eszik meg, sem titokban, sem napvilágnál, kétszer csináltam nekik, soha nem kértek többet, utálják, mint a bűnt, mind az enyém marad. 

(*) persze, mikor lesz füstölt szalonna zsírja, akkor azt fogom enni, nem ilyen pástétomot...

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása