Így hangzik a da Vinci festménybe rejtett dal
2019. április 10. prunuscerasus komment

Így hangzik a da Vinci festménybe rejtett dal

Egy igazi da Vinci kód került napvilágra egy olasz zenész kutatásainak köszönhetően, amelyet eddig az Utolsó vacsora című kép rejtett magában.

last-supper_da-vinci_c040436d-e78a-44dd-8ebc-c7416a15e2cd.jpg

Giovanni Maria Pala 2003-ban hallott először arról, hogy a képbe egy zenei kottát rejttett a polihisztorként ismert Leonardo da Vinci, de nem voltak róla további információi. A zenészt és informatikust nem hagyta nyugodni a hír, tovább kutatott.

A festmény egyes elemeiből rajzolódik ki a kotta: az asztalon látható kenyerek, Jézus és az apostolok kezei mind egy-egy zenei jegyet szimbolizálnak. S bár a hangjegyek megvoltak már, de zeneileg még nem volt teljes, mígnem Pala rájött, hogy a kottát nem a hagyományos módon kell olvasni, hanem jobbról balra, Leonardo különleges írásmódjához hasonlóan. 

A helyes ütemet jelző szimbólumokat is megtalálta idővel az olasz kutató, s végül egy 40 másodperces zenei művé állt össze. Pala szerint a legjobban orgonán szól a dal, amely hangszert a festmény készültének idejében is legszélesebb körben használták. 

A világhírű 15. századi falfestményen felismerhető dalt egy rekviemhez hasonlítják, amely Jézus szenvedését emel ki. 

Alessandro Vezzosi da Vinci életének és munkásságnak szakértője szerint is elfogadható a feltételezés a rejtélyes kottáról. Korábban ők is végeztek kutatásokat, ám az apostolok kezeit vizsgálták csak, a kenyeret nem foglalták bele.

Forrás: livescience.com

süti beállítások módosítása