Van remény? Visszatérhetnek a fiatalok a templomok padjaiba?
2019. május 10. prunuscerasus komment

Van remény? Visszatérhetnek a fiatalok a templomok padjaiba?

Egy amerikai cikk szerint megfordult az a trend, miszerint egyre kevesebb fiatal jár templomba: a közösségi médián felnőtt 20-asok, 30-asok szomjazzák a valódi, közvetlen emberi kapcsolatokat, amelyet sokan a plébániák közösségeiben találják meg. De mi segíthet bennünket és a közösséget keresőket abban, hogy visszataláljunk az egyházi közösségekhez?

img.jpg

Az Aleteia katolikus hírportál által összeállított javaslatsor az Y-generáció lehetséges szempontjait sorolja fel, amivel megkönnyíthetné a korosztály kapcsolódását.

1. Ne úgy időzítsék a hétköznapi szentmisék időpontját, hogy azon eleve csak a nyugdíjasok tudjanak részt venni.

A megkérdezettek azt is fontosnak tartanák, hogy a miseidőpontok jól látható helyen feltüntessék a plébániák honlapján, illetve legfelül rögzítsék a Facebook-oldalukon, különösen az ünnepi időkben, például nagyhéten.

2. A szolgálatra ne csak az idősebb korosztálynak legyen lehetősége. 

Ha a plébániák meg akarják tartani az Y-generáció tagjait, felelősséget kell bízni rájuk, megengedni nekik, hogy olyan lehetőségeket, módokat találjanak a szolgálatra, amelyek megfelelnek a képességeiknek és beleférnek az idejükbe.

3. Ne csak heti egy óra legyen kijelölve gyónásra.

Az amerikai fiatalok úgy nyilatkoztak, a gyónás olyan szentség, amely mintha direkt nekik lenne kitalálva, ám ez már nem mutatkozik meg a gyónási időpontok szervezésében. Hazánkban lehet - ebben is - más a gyakorlat, de vajon mivel lehetne még közelebb hozni a gyónást a fiatalokhoz?

4. Ne csak az idősebbek számára kínáljon csoportokat a plébánia.

A nők számára sok helyen csak kismamaklub van, esetleg az elváltakat segítő csoport; a férfiaknak pedig be kell érniük a nyugdíjas férfiak csoportjával, hangzik az amerikai gyakorlat. A plébánia és a templom legyen az otthonunk, ahová betérhetünk közösségként is.

5. Ne akarjon az idősebb korosztály „menő”, „kúl” lenni – egyszerűen legyenek hitelesek.

Ha az idősebbek el szeretnék érni a fiatalokat, gyakran nem azt nézik, mi tetszik nekik ténylegesen, hanem alapértelmezettnek tekintik azt, amit ők szerettek, amikor fiatalok voltak. Pedig ez nem mindig működik. 

- Hitelességet szeretnénk – mondta az egyik megkérdezett Y generációs fiatal. – Amikor a katolikus plébániák a fiatalokat akarják megszólítani – kevesebb tömjén és hókuszpókusz, viszont több trendiség –, az általában hamisnak érződik.

(forrás: Aleteia.org ; via: Magyar Kurír)

süti beállítások módosítása