Neked mennyit ér a barátság?
2019. május 15. prunuscerasus komment

Neked mennyit ér a barátság?

Te mit tennél, ha egy közeli jó ismerősödet meggyanúsítanák egy gyermek zaklatásával? 

3920862_0bb834353c2a9a06098604516cc14891_wm.jpg

A vadászat nem mai film, 2012-ben készült, témája mégis aktuális, ahogy évekkel ezelőtt, úgy ma is. Erről a filmről osztja meg gondolatait a váci kispapok honlapján Ondi Alex.

Adott egy óvobácsi, akit pedofíliával vádolnak meg miután legjobb barátjának kislánya olyan élményeket mos össze, amelyeknek a valóságban semmi közük nincs egymáshoz. Az addig köztiszteletben álló, elvált apuka, akinek a fia láthatásáért is meg kell küzdenie egy csapásra közellenség lesz. Darabjaira hull az élete. Nemcsak elhagyják, de el is akarják pusztítani. Úgy okoznak neki fájdalmat, ahogy csak tudnak. Bár szétveti a düh, mégis  - környezetével ellentétben - erőszakmentes marad.

Azáltal, hogy a rendező, Thomas Vinterberg kezdettől megmutatja a filmben, hogy Lucas ártatlan, borítékolja, hogy ne a falu közösségével, hanem az áldozattal azonosuljon a néző. Felmerül, vajon mi pártatlanok, igazságosak, előítélet nélküliek bírnánk-e maradni hasonló körülmények között. Nem feltétlenül kellenek ilyen súlyos vádak egy ember megbélyegzéséhez. A film válaszút elé állít: Vádló vagy? A bosszú híve vagy? Okos vagy, és körültekintő? Kész vagy megbocsátani az ellened vétkezőknek?

A teljes írás a vacup.katolikus.ma oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása