Nem megy a tanulás? Íme néhány agyserkentő tipp!
2019. május 23. feketeagi97 komment

Nem megy a tanulás? Íme néhány agyserkentő tipp!

Itt a vizsgaidőszak, a könyvek, és gépek feletti görnyedés ideje. Valahogy mindig időszűkében vagyunk a vizsgákra készülés során, és már csak a június végét várjuk. Ez a néhány tipp segíteni fog, hogy ne csak szenvedj, hanem haladj is a tanulnivalóval!

Kezdjük rendcsinálással!

Alakítsunk ki a lakásban egy jól megvilágított tanulósarkot, egy asztalt, ahonnan nem kell naponta eltenni a tanuláshoz szükséges kellékeket. Legelőször is tegyünk rendet! Válogassuk ki, készítsük elő az adott tantárgyhoz tartozó jegyzeteket, könyveket! Szerezzük be a hiányzó anyagokat, dobjuk ki a feleslegeseket, csoportosítsuk áttekinthető formában.

Készüljünk úgy, mintha munkába mennénk!

Mielőtt leülnénk tanulni, szedjük rendbe magunkat: végezzük el a szokott reggeli rutint, ne maradjunk pizsamában, hanem a tanulásra szánt napnak is lehetőleg frissen, fitten, zuhanyozás, reggeli után kezdjünk neki. A háttérzajt jelentő, a figyelem elterelésére alkalmas tévét, rádiót, számítógépet, telefont stb. lehetőleg kapcsoljuk ki. Igen, ha egy mód van rá, a közösségi oldalakkal csábító eszközöket is, hiszen a multitasking rendkívül megnehezíti az információfeldolgozást. Ha internetről letöltött anyagból kell tanulnunk, akkor is ajánlatosabb lehetőleg kinyomtatni, mert a papíron lévő jegyzet olvasása kevésbé terheli a szemet, és a tanulnivalót feldolgozni, a lényeget kiemelni, vázlatszerűen feldogozni, széljegyzettel ellátni is könnyebb, mint a gépen.

A kézírás több érzékszervet megmozgat

Bármennyire is rászoktunk a számítógép használatára, jó tudni, hogy a kézírással történő vázlatkészítés jobban szolgálja a tanulást, mint a számítógép, mert kézírás során az agy nemcsak a szemtől, hanem az izmainktól és az ujjbegyektől is visszacsatolást kap.

Mozgásra hagyjunk időt!

Akármennyire húzós is az időbeosztásunk, érdemes időt szánni rendszeres testmozgásra, mivel az serkenti a keringést, így az agy tevékenységét is. Különösen frissítő, memóriajavító hatású, ha a mozgás szabadban, friss levegőn történik.  

Alvásra, pihenésre is szükség van!

A tanulás közben, egy-egy egység lezárásakor tartott rövid pihenők és kávészünetek is segítenek rögzíteni a tanultakat, ezekre érdemes rendszeresen elegendő időt fordítani. Különösen fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, hiszen a tananyag megfelelő „rögzítéséhez” szükséges agyi folyamatok ilyenkor mennek végbe. Érdemes esti lazítással, esetleg relaxációs gyakorlatokkal könnyíteni az éjszakai elalvást.

Nincs még vége a cikknek! A további tippeket itt olvashatod el!

forrás: utikalauzanatomiaba.blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása