Hit és a világhír között kellett dönteniük
2019. május 28. prunuscerasus komment

Hit és a világhír között kellett dönteniük

Vallási okokból mondott le az eurovíziós dalversenyben való részvételről a fogyatékos zenészekből álló izraeli együttes, a Shalva Band.

Photos Courtesy of Shalva // The Shalva Band took the stage on The Rising Star in Israel in the hopes of representing the Nation in May at the Eurovision Song Contest in Tel Aviv.

Látás- és hallássérült, valamint különböző szindrómákkal élő tagok alkotta tehetséges ifjú csapat előadását megnézve nem csoda, ha libabőrös lesz az ember. Mielőtt a húrokba csaptak, John Lennon Braille-írással írt szavait a vak énekesnő olvasta fel, majd társa a hallássérültek számára is érthetővé téve végigjelelte a dalt. 

A nemzeti válogatón menetelő banda az elődöntőig jutott - nagy álmuk volt az Eurovíziós Dalfesztivál szinpadán is bemutatkozni, de nem juthattak el odáig. 

Amikor kiderült számukra is, hogy a nagy versenyt megelőző ruhapróba szombatra, vagyis a zsidók ünnepnapjára, Shabbat-ra esik, jelezték ezt a szervezőknek, de az Európai Műsorsugárzók Uniója nem talált lehetőséget a program átszervezésére. A zenekar ezért úgy döntött, hogy már a nemzeti döntőben sem indulnak, így hitük miatt elvesztették az esélyt is dalversenyben való megmérettetésre.

Ezzel azonban nem lett vége a történetnek: a verseny szervezői lehetőséget biztosítottak a zenekar számára, hogy mégis fellépjenek az Eurovízió színpadára, így a versenyszámok után megmutathatták, hogy mit tudnak:

 (forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása