Nyelvtanulási tippek egy 16 nyelvet beszélt tolmácstól!
2019. június 05. feketeagi97 komment

Nyelvtanulási tippek egy 16 nyelvet beszélt tolmácstól!

Ha a nyelvtanulás szóba kerül, és tanácsot szeretnél kapni, ki lenne hitelesebb, mint egy olyan ember, aki 16 nyelven beszélt, aminek a legtöbbjét autodidakta módon (azaz magától) tanulta. Aki négy nyelven felkészülés nélkül is tolmácsolt, de az összes többi általa tudott nyelvvel is pénzt keresett. Aki a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt. Aki tolmácsként beutazta a világot, több, mint negyven országban járt. Aki imádott nyelveket tanulni.

Ő Lomb Kató, magyar poliglot (több nyelven beszélő).  Mint fogalmazott, összesen tizenhat nyelvvel keresett pénzt, ezek a következőek: angol, bolgár, dán, francia, héber, japán, kínai, latin, lengyel, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, ukrán. Eredetileg egyébként fizikából és kémiából doktorált, de érdeklődése hamar a nyelvek felé fordult. 2003-ban, 94 évesen hunyt el. Tudtátok, hogy ő volt az, aki “feltalálta” a szimultán tolmácsolást? Lássuk, mik a tanácsai a nyelvtanulással kapcsolatban:

  • Minden nap foglalkozz a tanult nyelvvel. Ha kevés az időd, legalább egy tíz perces monológot mondj el magadban.
  • Ha csökkenne a lelkesedésed a tanult nyelv iránt, ne hagyd abba az egészet, inkább keresd meg más módját a tanulásnak. Zenehallgatás helyett újságolvasást, olvasás helyett beszélgetést, stb.
  • Soha ne tanuld a szavakat elszigetelten, hanem mindig szövegkörnyezetben, mondatokban, kifejezésekben.
  • A füzeted, könyved margójára írj ki olyan egységes szóelemeket, amiket egy az egyben fel tudsz használni a beszéded közben.
  • Járj nyitott szemmel a világban, értelmezd az idegen nyelven látott kifejezéseket (pl. reklámok) vagy fordítsd le a látott dolgokat az idegen nyelvre (rendszámok, házszámok, stb.)
  • Csak olyan kifejezéseket tanulj meg, amit tanár átnézett vagy biztos helyről származnak, nehogy valamit hibásan memorizálj.
  • Az idiómákat mindig E/1. személyben tanuld meg (pl. Csak vicceltem).
  • Egy idegen nyelv olyan, mint egy erődítmény. Érdemes sok oldalról támadni: olvasni, filmeket nézni eredeti nyelven, beszélgetni anyanyelvűekkel, tankönyvet tanulmányozni, stb.
  • Ne félj megszólalni!
  • Hidd el magadról, hogy nyelvi zseni vagy! Ha a tények mást mutatnak, fogd rá a tankönyvre, a rossz módszerre, stb, de magadban mindig is higgyél!

Ha szeretnéd tovább olvasni a cikket, és ingyenesen letölteni Lomb Kató Így tanulok nyelveket című könyvét, klikk ide!

forrás: mindenmegtanulhato.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása