Ismerd meg kis hazánk szépségeit, Magyarország rejtett kincseit!
2019. július 11. feketeagi97 komment

Ismerd meg kis hazánk szépségeit, Magyarország rejtett kincseit!

Ha azt gondoljuk, hogy Magyarországon csak Budapest és a Balaton említésre méltó, nagyon tévedünk! Rengeteg természeti kincs és ember alkotta építmény tud elkápráztatni minket itthon is. Íme öt különleges látnivaló, ami bizonyítja, hogy nem csak külföldön érdemes nyaralni!

camera, pair of brown shoes, white ceramic mug, grey and black pen, brown smoking pipe

Megyer hegyi tengerszem

A Megyer hegyen megbúvó tó elnyerte “az ország legszebb természeti csodája” címet. Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és egy gyönyörű, sötétkék vízszínű tó keletkezett a helyén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter mély. A tavat körülölelő hatalmas sziklafalak több méterrel magasodnak a víztükör fölé. Ez a ritka természeti látványosság  371 méter magas, a kilátóról pedig lenyűgöző a tó látványa és a panoráma.

 

Boldogkő vára (Boldogkőváralja)

A Zempléni-hegység nyugati szélén egy hatalmas kopár sziklagerincen magasodnak Boldogkő várának romjai. A hihetetlenül meredek, szinte függőleges falú sziklán álló festői vár nemcsak a Zemplén, hanem egész Magyarország egyik legkülönlegesebb vára, mely IV. Béla király idején épült.

Image result for boldogkő vára

 

Kazári riolittufa, Kazár

Ez a képződmény olyan egyedülálló geológiai jelenség a Cserhát északkeleti részén, amely mindössze hat helyen figyelhető meg a világon. Mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett, és a könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta mai formájára. Páratlanul érdekes látvány a rendkívül változatos formájú talaj, melyet mély árkok szabdalnak, tornyok, kúpok magaslanak ki belőle. Olyan, mintha egy megkövült, tajtékzó tenger felszínét látnánk.

Related image

 

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Nevét a bejárat mellett is látható örökzöld cserjéről, a védett szúrós csodabogyóról kapta.  A barlang bejárata 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyílik. Jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5800 méter, egyes szakaszok pedig igen gazdagok cseppkövekben. Árulkodók az egyes termek elnevezései, például a Meseország és a Függőkert, ahol gyönyörű cseppkövek fogadják a látogatót; a Döbbenet szakadéka, amely mélysége meghaladja a száz métert is; avagy a felszín közelében található Lián-terem, ahová még a fák gyökerei is lehatolnak. A barlangban egész évben indulnak túrák, ám ezek overallos kalandtúrák, ahol néha bizony négykézláb is kell mászni. Aki még csak most ismerkedik a barlangjárás alapjaival, vagy élményszerűen szeretne új ismeretekhez jutni, annak kiváló tanulópálya lehet ez a barlang.

Related image

 

Veleméri Szentháromság templom

Az Őrségben található román kori templom az ország egyik ékköve. A XI. század végén épült templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei. A csodás falfestmények egy része elpusztult, de a megmaradt freskók ámulatba ejtik a látogatót. Szinte egyedülálló jelenség, hogy a templomot úgy tájolták, hogy a téli-nyári napforduló, valamint a napéjegyenlőség idején az ablakokon beáramló fénysugár pont azt a vallási témájú képet világítja meg, ami az adott naptári időszakhoz kötődik.

Related image

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása