Mire figyelj albérletkeresés során?
2019. július 16. feketeagi97 komment

Mire figyelj albérletkeresés során?

Hogyan fogj ki egy, az igényeidnek megfelelő albérletet? Hogyan ne érjenek meglepetések? Mik azok a szempontok, amire különösen érdemes figyelni a bérleti szerződés megkötésekor?

person using magnifying glass enlarging the appearance of his nose and sunglasses

Hol van az ingatlan?

Könnyű elcsábulni egy alacsony áron hirdetett ajánlatnak, ám a végleges döntés előtt érdemes körülnézni a környéken: előfordul, hogy az olcsó ingatlanok nem éppen a város (különösen Budapest) legjobb részein találhatóak meg - a néhány ezer forintos megtakarítás nem biztos, hogy megéri a kicsit lerobbantabb, esetleg kevésbé biztonságos környezetet. Szintén fontos megvizsgálni azt is, hogy milyenek a tömegközlekedési lehetőségek, mennyi idő alatt lehet beérni a munkahelyre, iskolába, milyen jellegű szolgáltatások érhetőek el a környéken - esetleg milyenek nem, amire viszont szükség lenne. Fontos tudni, hogy bár a bérbeadásra kínált lakásoknál is jelentősen meghatározza a környék az árat, ezen a piacon nagyobb eltérések is előfordulhatnak, mintha az eladó lakások árainak esetében - könnyebben lehet olcsó ajánlatot találni akár a Belváros kellős közepén is.

Mennyi a kaució?
A piacon elfogadott szokások szerint mindjárt a beköltözés előtt 1-3 havi kauciót kérnek el a bérbeadók. Fontos megbeszélni, hogy a kaució mikor NEM jár vissza, egyes tulajdonosok hajlamosak szinte mindenért levonni belőle, mások nagyvonalúbbak. Sarkalatos kérdés az is, hogy a kaució a végén lelakható, vagy visszatérítendő - érdemes inkább a második megoldást választani, mivel egy gyors költözés esetén ez viták forrása lehet.

Bútorokkal vagy anélkül?
Ma már egyre kevésbé jellemző, de bizonyos bérbeadók szeretik magasabban meghatározni a bérleti díjat azért, mert a lakás bútorozott. A piac azonban a tapasztalatok szerint ezt csak és kizárólag akkor fizeti meg, ha a bútorok tényleg minőségiek - így ilyen típusú felárat csak indokolt esetben szabad elfogadni. Sajnálatos tapasztalat egyébként, hogy jó néhány olyan ingatlant kínálnak bérbeadásra, ahol özönvíz előtti, rossz állapotú bútorok várják a leendő bérlőket - ilyen esetben a bérleményt üresként érdemes kezelni, és arról tárgyalni. Amennyiben a bérlőnek saját bútora van, meg lehet állapodni az esetleg bútorozott lakás kiürítéséről, de mivel ez az esetek többségében nagyobb költségekkel jár (raktározás, szállítás) érdemes inkább eleve üres ingatlanokat nézegetni.

greyscale photgraphy of fabric sofa beside wall inside the building

A közös költség
Nagyon fontos tisztázni, hogy ki és milyen arányban fizeti - különösen azért, mert újabb építésű, sokféle szolgáltatást nyújtó házakban könnyen annyi lehet a közös költség, mint maga a bérleti díj. Divat lett  az egészet a bérlőre ráterhelni, azonban ezt lehetőség szerint nem szabad elfogadni, meg kell ismerkedni a közös költség szerkezetével, és csak azon részét fizetni, mely a lakóház közvetlen üzemeltetési költségeivel kapcsolatos. A felújítási alap, a különféle fejlesztésekre beszedett pénzek nem a bérlőnek, hanem a tulajdonosnak az érdekeit szolgálják, ezért erről külön megállapodást érdemes kötni - főleg az olyan házakban, ahol súlyos pénzeket kell egy jövendő felújításra befizetni.

Fontos az írásbeliség!
A papírok hiánya mind a két félnek hátrány: vita esetén nem bizonyítható az eredeti megállapodás. Érdemes figyelni arra, hogy a különféle letölthető, papírboltokban kapható bérleti szerződések leginkább csak általánosságokat tartalmaznak, a fent említett finomságokra nemigen térnek ki. Ha nincs számla, az igazából a bérlő számára előnyös, egy vitás helyzetben az adóhatóságra történő utalás jellemzően megoldja a felmerült problémát, de célszerű jogkövető magatartást tanúsítani. Kauciót elismervény nélkül (amin szerepel, hogy mire, mikor mennyit adott a bérlő és kinek), nem szabad adni.

Olvasd tovább a cikket itt!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása