Az elégedetlenkedés elűzi az életkedvet
2019. augusztus 13. feketeagi97 komment

Az elégedetlenkedés elűzi az életkedvet

És nem csak az életkedvet űzi el, hanem megfoszt minden örömünktől! Itt az ideje, hogy felhagyjunk az összehasonlítgatás kedvelt módszerével, és a panaszkodással, mert így még a jó dolgokat sem fogjuk tudni élvezni az életben!

silver fork and knife on plate

"Ha csak arra figyelsz, ami hiányzik, arra, hogy mi nincs, ami pedig lehetne, akkor nem látod annak értelmét, ami van. Pánik, üresség, menekülhetnék fog el. Félelem, hogy elszalasztod az életed. Amikor figyelmed arra fókuszál, hogy mi az, amit nem kapsz meg, amit elveszítettél, az megfoszt attól, hogy ott tudj lenni, ahol vagy. Persze épp ott nem akarsz lenni! De ha nem vagy ott, ahol vagy, akkor elveszíted a kapcsolatot önmagaddal. Nem vagy kapcsolatban a saját életeddel. Nem érzed, hogy élsz. Nem érzed, hogy az életnek íze van, legyen az keserű, üres, félelmetes. Eltűnik az életkedv. Az élni akarás."

Igen, mindig lehetne jobb, és könnyen átterelődik arra a figyelmünk, hogy mi az, ami hiányzik. Így akár nyaralásunk során, a Balaton partján a vízben lubickolva, vagy az árnyékban ejtőzve is lehetünk elégedetlenek: "miért van ilyen meleg?" "hát igen, csak arra volt pénzünk, hogy idejöjjünk, bárcsak inkább Horvátországban lennénk!" "fú, de utálom a bikinit, olyan kövér vagyok benne!"... pedig úgy is felfoghatnánk a helyzetet, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy pihenhetünk, végre nem kell dolgozni vagy tanulni, csak élvezni a napsütést, a strandot, enni egy fincsi lángost... mindig lehetne jobb, de rosszabb is. Rajtam múlik, hogy örülök azoknak a lehetőségeknek, amik megadatnak, vagy siránkozok afölött, hogy véleményem szerint "vannak, akiknek jobban megy az élet". Ami biztos, hogyha a saját élményeimre, lehetőségeimre koncentrálok, az ajándékokra, amiket kaptam (és most ne a tárgyi dolgokra gondoljatok), akkor kevésbé leszek irigy, és boldogabban telnek a napjaim.  Bizony, a mi kezünkben van saját boldogságunk kulcsa. Miért rontanánk el magunknak az életet?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása