Környezetbarát tömegközlekedés
2019. augusztus 21. prunuscerasus komment

Környezetbarát tömegközlekedés

A hollandiai Utrechtben 316 buszmegálló tetejét borítják virágok. Nem csak színesebbé teszik a várost, de felfogják a port, tárolják az esővizet és a megállók a nyári melegben sem forrósodnak fel.

utrecht.png

A zöldtetőket „méhmegállóknak” is nevezik a bennük fészkelő háziméhek és poszméhek miatt, így a megállók nem csak a levegőt tisztítják, de elősegítik a város biodiverzitását is.

A LED-lámpákkal és bambuszpadokkal ellátott megállók tetőit elektromos járművekkel közlekedő önkormányzati dolgozók gondozzák. A városban nemrég tíz dízelbuszt elektromos buszokra cseréltek, a városvezetés pedig 2028-ra csak szén-dioxid semleges buszokat tervez üzemeltetni. Az elektromos buszok száma, melyek a holland szélmalmokból nyerik energiájukat, egyre nő a városban.

Utrecht más szempontból is odafigyel a környezettudatos infrastruktúrára: a városban nemrég adták át a világ legnagyobb kerékpárparkolóját. A mélygarázs 13 ezer bicikli tárolására alkalmas. A hágai kormánykoalíciós megállapodás értelmében a következő években 100 millió eurót fognak fordítani a kerékpáros infrastruktúra javítására. A holland statisztikai hivatal 2017-es adatai szerint az országban 22 millió kerékpár van, azaz egy háztartásra átlagosan három jut.

 

A tömegközlekedésben rejlő környezetvédelmi lehetőségeket innovatív megoldásokkal máshol is igyekeznek kihasználni.

Gironában zöld növények borította gyeptetős buszok járják mozgó kertként a várost, így tisztítják a levegőt és nyújtanak esztétikai élményt.

busz.png

A gyeptetős busz kialakításánál egy könnyű, hét centiméteres vastag hidroponikus habot használnak talajként. Ez sokkal könnyebb, mint a föld, így a zöldtető nem növeli meg jelentősen a tömegközlekedési eszköz terhelését.

A tetőn zöldellő kert öntözését a buszok légkondicionáló rendszerének kondenzációjából fennmaradó fölösleges víz szolgáltatja: ahelyett, hogy veszendőbe menne, a vizet felfogják és öntözésre újrahasznosítják, így nyáron sem jelent plusz költséget a kert gondozása.

Az első prototípus jelenleg Spanyolország északkeleti partján, Girona városában közlekedik és turistákat szállít. Hamarosan azonban lehet, hogy Barcelona utcáin is megjelennek a zöldtetős, környezetbarát buszok.

Marc Granen, a tervező azt szeretné, ha minden busz tetején látványos, egyedi kertek lennének kialakítva, fűszernövények, dísznövények, borostyán és fű felhasználásával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása