Mit tud a színház, amit a sorozatok nem? Ezért járj színházba!
2019. szeptember 02. feketeagi97 komment

Mit tud a színház, amit a sorozatok nem? Ezért járj színházba!

Szeptembertől indul az új színházi évad! Ne csak a Netflix vagy az HBO GO előfizetésekre költsd a pénzed; ideje venned egy színházbérletet! De miért is jó színházba járni? Mit tud a színház, amit a sorozatok nem?

Theater hall

A sorozatokat sem kell alábecsülni; az alábbi felsorolásból van, amire azok is képesek. De valljuk be, jobban szeretjük átélni ezeket az élményeket testközelből, hiszen így a hatás is nagyobb!

Ünnep

Mikor színházba megy az ember, ünneplőbe öltözteti a testét és a lelkét is, akár csak az ünnepnapok alkalmával. A színház látogatás egy alkalom, egy ajándék, mellyel megajándékozzuk magunkat. Az embereknek szükségük van az ünnepekre, a rituálékra.

Művel, oktat

Megtudhatunk többet az adott kor társadalmi, történelmi viszonyairól, így a múlt (vagy esetleg a jövő) is közelebb kerülhet hozzánk. Megismerjük a múlt híres embereit, új zeneszámokat fedezünk fel. Beleképzeljük magunkat a karakterek helyzetébe, megpróbálunk azonosulni velük. Ahogy követjük az útjukat, elgondolkodunk, vajon helyesen cselekednek-e? Én mit tennék hasonló szituációban? Olykor segítséget is kaphat az ember egy-egy előadás megnézésével az őt érintő problémák megoldásához.

Szórakoztat

Ha színházi előadást nézel, nem tudod, mire számíthatsz, legfőképpen a reakcióidat tekintve. Sírhatsz, nevethetsz, félhetsz, izgulhatsz, dühönghetsz, elgondolkodhatsz és persze unatkozhatsz is. Egy más világba csöppensz, saját életedet hátrahagyod néhány órára, elfelejted a problémáidat, kikapcsolsz. Egy biztos, a színház hat rád, és élményekkel, tapasztalatokkal gazdagít. Nem sok dolog van még, ami ennyi mindent elindít az emberben.

Formálja az ízlésedet és erősíti a kritikai érzékedet

Több darab megnézése után már biztosan lesz kedvenced vagy egy preferált stílusod. Nem csak annyit fogsz tudni mondani az előadások után, hogy "ez tetszik" vagy "ez nem tetszik, béna", hanem meg is tudod indokolni majd, mi volt a darabban a jó, és mi nem. Az egészséges mértékű kritikai érzék az élet minden területén elengedhetetlen, így ugyanis saját munkádban és másokhoz való elvárásaid esetében is a minőségre fogsz törekedni. 

Élő adás testközelből

Nem egyedül görnyedsz a monitorod előtt, hanem ki kell mozdulnod, hogy megtapasztald ezt az euforikus élményt. Testközelből láthatod, mi történik, nem videón figyeled az eseményeket. Minden előadás egyszeri és megismételhetetlen, egyik sem olyan, mint a másik. Más a hangulat, más a közönség. A színházban ráadásul több érzékszervedre tudnak hatni: a finom illatok vagy épp a kellemetlen szagok segítenek abban, hogy még jobban beleéld magad a helyzetbe.

Valódi közösségi élmény

Sorozatot is lehet többen nézni, de az igazi közösségi élményt a színház tudja nyújtani. Több száz emberrel együtt nézzük a színészek játékát, néhány barát társaságában, de a többség ismeretlen számunkra, mégis egyesülünk erre a néhány órára. Talán egy rég nem látott ismerőssel is találkozunk. És a kijáratnál még a színészeket is elkaphatjuk egy fotóra vagy egy rövid beszélgetésre!

Interaktív

Sok előadásban a színészek belevonják a közönséget is a darab alakulásába. Feltesznek egy egyszerű kérdést, neked éneklik a dalt, a nézői sorok mögé futnak, stb. Előfordulhat, hogy egy kisgyerek bekiabál valamit a színészeknek, amire ők gyakran reagálnak a darab történetébe illő néhány szóval. Azt hiszem, nem is kell mondanom, a sorozatnézésnél nincs meg ugyanez az élmény. 

És ti miért szerettek színházba járni?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása