4 tipp, hogy jobban működjön a kommunikáció a kapcsolatodban!
2019. július 15. feketeagi97 komment

4 tipp, hogy jobban működjön a kommunikáció a kapcsolatodban!

Egészségesnek akkor mondhatunk egy párkapcsolatot, ha mindkét félnek lehetősége van kifejezni az érzéseit, legyen azok pozitívak vagy negatívak. Habár a negatív érzések kifejezése legtöbbször konfliktussal társul, fontos megtanulni, hogyan kezeljük őket megfelelően. Íme néhány tipp, hogy mire érdemes figyelnünk!

couple drinking coffee inside coffee shop

1. Konfliktus, mint lehetőség

A konfliktus nemcsak veszélyes lehet a kapcsolatra, de lehetőséget is ad az intimitás mélyítésére és a probléma megoldására. Ha úgy kezeljük ezeket a helyzeteket, mintha nem két, hanem három résztvevő lenne bennünk, akkor képesek leszünk szem előtt tartani, mi a legjobb a kapcsolat szempontjából. Ha szükséges, eltudjuk engedni saját érdekünket és igazunkat a kapcsolatért.

2. Valódi figyelem

A beszélgetés során kínáljunk teljes figyelmet a partnerünknek, ne csak a fülünkkel, hanem a testbeszédünkkel, a szemkontaktusunkkal is. A verbális üzeneten kívül a gesztusaink is folyamatosan kommunikálnak.

3. Magunkról beszéljünk, ne a másikról

Ha a konfliktusban nem a másik viselkedését és személyiségét minősítjük, hanem a saját érzéseinkről, önmagunkról beszélünk, akkor levesszük a nyomást a partnerünkről és kifejezhetjük saját igényeinket is. Például ahelyett, hogy azt mondanánk: "Te soha nem reagálsz, amikor elmondok neked valamit", fogalmazzunk így: "Szomorú vagyok, ha nem reagálnak arra, amit mondok. Jobban érezném magam, ha visszakérdeznél vagy reagálnál valamit." Ezáltal a másik fél nem érzi magát megtámadva és nem védekezni fog, hanem jobban megérti, mit is okoz partnerében a viselkedése.

4. Pozitívumok kifejezése

Ne csak a konfliktusok irányítsák a kommunikációinkat, hanem képesek legyünk pozitív érzéseket is kifejezni.

Olvasd el a teljes cikket itt!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása