A zenélő lépcsők miatt többet mozognak az emberek
2019. augusztus 19. feketeagi97 komment

A zenélő lépcsők miatt többet mozognak az emberek

Stresszesen indul a reggel, a napi teendőidre koncentrálsz. Rohansz a metróhoz, és felfelé is sietősre vennéd, mikor döntési helyzet elé kerülsz: a mozgólépcsőn vagy a lépcsőn haladj tovább. Az emberek többsége rendre a kényelmesebb megoldást választja, hacsak a testmozgás élményét nem teszi valami igazán különlegessé!

person wearing orange and gray Nike shoes walking on gray concrete stairs

2009 őszének egyik éjjelén egy kis csapat szorgosan dolgozott Stockholm Odenplan nevű metróaluljárójában, hogy izgalmas meglepetést szerezzen másnap az arra közlekedőknek. A játékos akció során a lépcsőket működő zongorabillentyűkké varázsolták, olyasféle szerkezetet létrehozva, mint amin Tom Hanks ugrált annak idején a Segítség, felnőttem! című filmben. Az óriási hangszer mindenkiből előcsalta a gyereket, így a kezdeményezés sikere sem maradt el.

Lehet örömteli élmény a lépcsőzés

A sportolásról sokaknak izzadságszagú élmények, a légszomj feszítő érzése, vagy a testnevelés órákon megélt kínos pillanatok jutnak az eszébe. Ha a testedzésre nem is tudjuk mindig rávenni magunkat, már életmód-aktivitásunk növelésével is sokat tehetünk az egészségünkért, például azzal, hogy a lift helyett minden alkalommal a lépcsőt használjuk. Erre pedig úgy lehet a legkönnyebben motiválni az embereket, ha a lépcsőzést játékos, mókás, vicces élménnyé tesszük. A svédországi kísérletben például 66 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik a zenélő lépcsőket választották a mozgólépcsők helyett. 

Budapesten is jó lenne egy ilyen

Az innovációról készült videó tíz évvel ezelőtt hatalmas népszerűségre tett szert, az ötlet sok millió ember lelkével rezonálni látszott. A közösségi médiában is rengetegen osztottak meg magukról felvételeket, amint épp rögtönzött dallamaikat lépegetik az aluljáróban. Részben a kampány hatására ma már Milánótól Saõ Paolóig a világ számos pontján találunk zongoralépcsőket, amik itthon is részét képezhetnék a városfejlesztésnek. 

Olvasd tovább!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása