Hahó Lányok! Példaképet kerestek? Innen lehet válogatni!
2019. október 14. prunuscerasus komment

Hahó Lányok! Példaképet kerestek? Innen lehet válogatni!

50 elszánt magyar nő, akinek nevét méltánytalanul kevesen ismerjük, pedig életútjuk, szakmai és emberi nagyságuk példaadó minta - nemcsak lányoknak!

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.

Íme 50 elszánt magyar nő, aki nem félt bizonyítani a világnak! És még ennél is több történet maradt egyelőre a a szerzők, Fodor Marcsi és Neset Adrienn fiókjában, akik e kiadvány szerkesztésekor az "elsőséget" választották hívószónak: 

- Az első opera énekesnő, az első pilóta, az első költőnő, az első világbajnok, az első haditudósító. Mert elsőnek lenni nagyon nehéz, és különösen sok elszántság, merészség kell ahhoz, hogy egy járatlan útra merészkedjen az ember, pláne, ha folyamatosan azt hallja, hogy "erre egy nő képtelen". Ezek a nők egytől-egyik komoly akadályokkal találkoztak életük során - azon szimpla okból, hogy nőnek születtek. Kinevették, kigúnyolták őket, és mindig kétszer-háromszor annyi munkát kellett végezniük, mint férfi kollégáiknak, hogy komolyan vegyék őket. És nem gondoljuk, hogy ez csak a régmúlt korokban fordult elő - nyilatkozták 2018 júniusában a könyv megjelenésének apropóján.

A könyvben szereplő nők: Sarolt, Piroska császárné, Szent Erzsébet, Mária királynő, Szilágyi Erzsébet, Aragóniai Beatrix, Ráskai Lea, Kanizsai Dorottya, Zrínyi Ilona, Czinka Panna, Molnár Borbála, Brunszvik Teréz, Déryné Széppataki Róza, Jósika Júlia, Kossuth Zsuzsanna, Veres Pálné, Lebstück Mária, Torma Zsófia, Sass Flóra, Hugonnai Vilma, Jászai Mari, Orczy Emma, Vészi Margit, Schwimmer Rózsa, Kronberger Lili, Steinschneider Lili, Pécsi Eszter, Dienes Valéria, Telkes Mária, Kovács Margit, Banga Ilona, Lomb Kató, Kertész Erzsébet, Amrita Sher-Gil, Fischer Annie, Szenes Hanna, Ungár Margit, Dévény Anna, Reigl Judit, Székely Éva, Mészáros Márta, Illés Erzsébet, Váradi Katalin, Ürge-Vorsatz Diána, Dr. Orsós Zsuzsanna, Lubics Szilvia, Polgár Judit, Pásztory Dóri, Makai Erika, Wynnes Hughes Veronika.

A szerzőkkel készült rövid interjú ide kattintva olvasható, a fidelio.hu oldalán pedig hosszabban is megszólaltak a kiadvány készítői.

süti beállítások módosítása